Geavaheaddji:Jeblad/Samiske stedsnavn

Wikipedia'as/is

Det er lagd oversikter over samiske stedsnavn for kommuner i Finnmark, og flere er på vei. Disse artiklene har tre funksjoner; for det første gjør de at navnene i samisk form blir synlige på nettet, for det andre gjør motstående artikler på andre prosjekter at disse oversiktene rankes opp (noe som igjen øker synligheten) og for det tredje så vil oversiktene bli brukt som grunnlag for å oversette stedsnavn i en senere tilleggsfunksjon (gadget).

Det er viktig at Wikipedia navngir steder med samiske navn for det skaper interesse for samisk og ved at vi viser til samiskprosjektet så øker det folks bevissthet om eksistensen til prosjektet. Dette får vi ikke til om vi ikke får en god ranking av samiskprosjektets egne sider. Vi kan imidlertid booste prosjektets ranking ved å bruke lenking fra bokmål og andre prosjekter og til samisk. Slik lenking vil trekke alle sider opp, men vil få mest effekt for samisk.

En kontroll viser at samisk sin artikkel om no:Båtsfjord / Báhcavuotna ligger på fjerdeplass hos Google, bare slått av sider fra Yr.no. Siden om no:Hasvik / Ákŋoluokta ligger på førsteplass. I disse tilfellene er det litt lett match fordi disse ordene brukes såvidt lite på nettet. I tilfellet med no:Kautokeino / Guovdageaidnu så blir treffet plassert sammen med alt det andre fra Wikipedia, uten at Google oppdager at dette er navnet på samisk og at dette prosjektet er det riktige å lenke til for begrepet.

Oversiktene over samiske navn på bokmål er indeksert av Google, de tilsvarende sidene på samisk er ikke indeksert utover noen tidlige sider for Skjervøy og Målselv. Noen kontroller på stedsnavn på disse sidene viser at frasene går rett til topps på Google, selv om det ikke lenkes til en eksisterende side. To sider på to forskjellige Wikipedia-prosjekter er tilstrekkelig for å utløse dette.